ALGIS002.jpg

upitnik

Prezentacija projekta popisa javne imovine u Aleksincu

Pod sloganom „Utvrdi našu imovinu – odredi našu budućnost“, 29.maja 2014. godine u sali Skupštine opštine Aleksinac je održana prezentacija projekta „Popis i registracija javne imovine u Aleksincu i Ražnju“. Ovim projektom, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Aleksinac obezbedila je donaciju od strane Evropske unije u iznosu od 174 000 evra, i on se realizuje u okviru programa dodele bespovratne pomoći EU EXCHANGE 4, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Na skupu su, između opštine Aleksinac, s jedne, i javnih preduzeća i ustanova kao učesnika u realizaciji projekta, sa druge strane, potpisani i Protokol o saradnji na realizaciji projekta, Memorandum o razumevanju Geografskog informacionog sistema (GIS), kao i Protokol o saradnji na izradi i implementaciji GIS-a.

Ovim projektom predviđen je popis svojine nad 1074 parcela u opštinama Aleksinac i Ražanj, i nakon što bude završen, on će dvema opštinama biti od izuzetnog značaja za upravljanje javnom imovinom, koja će preći u njihovo vlasništvo. Opština Aleksinac je koordinator projekta, a u prioritete popisa spadaju objekti od javnog značaja, poljoprivredno i građevinsko zemljište, komunalna infrastruktura itd. Projektom je obuhvaćeno i uvođenje Geografskog informacionog sistema (GIS), digitalizovanog sistema upravljanja prostornim podacima i mapama, koji se koristi u svrhu efikasnijeg raspolaganja resursima i imovinom, planiranja razvoja infrastrukture, prostornog planiranja i kartografije.